Anette Karlsson Aidosti Kiinnostunut

Kaikki blogit puheenaiheesta Työttömyys

Työllisyys nousuun rikollisten kustannuksella

Pikkurikollisilla on kissanpäivät, eletään leveitä aikoja. Poliisi ei vaivaudu edes tutkimaan suurta osaa rikoksista. Viidensadan tai tonnin polkupyörä varastettu, kirjataan tieto koneelle ja jätetään asia tutkimatta. Ei kiinnosta, on tärkeämpääkin tekemistä niillä vähillä resursseilla, mitä ylempää on annettu.

https://yle.fi/uutiset/3-10864381

https://www.raahenseutu.fi/uutiset/isommat-rikokset-edella--jokaista-pyo...

https://yle.fi/uutiset/3-5140296

Miksi aktiivimalli ei toimi?

Työttömien aktivoimisessa  ei sinänäsä ole mitään vikaa. sellaista tarvitaan. En ota kantaa siihen onko nykyisen purkutuomion saaneen aktiivimallin sisältö oikein laadittu, mutta pitkään työttöminä olleita  ja toivonsa työpaikasta menettäneitä pitää aktivoida, jos yhteiskunta haluaa heidät mukaan työelämään. Voi olla että aktiivimalli piiskaa liikaa. voi olla että se piiskaa liian vähän, en ota kantaa siihenkään, mutta varmaankin tarvitaan sekä piiskaa että porkkanaa.

Absurdi aktiivimallikeskustelu - VATT:n arvio tulee olemaan epämääräinen

En oikein tiedä itkisinkö vai nauraisinko seuratessani keskustelua aktiivimallista, sen arvioinnista sekä korvaavista toimista vastaavalla vaikutuksella. Jo alunperin VATT totesi, ettei kunnollista arviota voida tehdä siksi, että muutos toteutettiin kertarysäyksellä kaikille ja nousukauden aikaan.

Toukokuussa tehdyssä väliarviossa kerrottiin uudelleen sama asia, Talouselämä kertoi toukokuussa mm seuraavaa:

Miten puolustaudut chillauspuheilta - et mitenkään

Työttömyyskö on samaa kuin chillailu? Näin ymmärsin pääministerin puhuneen.

Näyttää siltä, että ihmiset, jotka määräävät työttömien toimeentulosta, katsovat vaikeassa elämäntilanteessa olevia kuin satelliittiperspektiivistä. Käytetään tilastoja ja lukuja, joista voi päätellä ihan yhtä paljon yksittäisen työttömän työttömyyden syistä kuin tarkkailemalla satelliittikuvaa monitorista. Matka oikeaan ja merkitykselliseen tietoon on molemmissa yhtä pitkä. 

Perustulo on nyt vastikkeellista

Todellisen vastikkeellisen perustulon nimi on palkkatyö. Mutta nykyjärjestelmääkin voi kutsua vastikkeelliseksi perustuloksi; ”vastikkeena” tuhlataan verovaroja byrokratiaan, jonka tarkoitus on nöyryyttää työtöntä totaalisella kontrollilla, jotta muutama lintsari saataisiin kiinni. Se maksaa tolkuttomasti, eikä edes ole kovin tehokas kontrollin väline.

 

Olen tässä kummastellut vastikkeettoman perustulon vastustajien argumentteja. Milloin se yllyttäisi laiskuuteen, milloin taas tulisi maksamaan liikaa. 

 

Työttömyys on jo kasvussa, kuuleeko hallitus?

Voitte arvata, ettei jatkuva talouskurin julistaminen ole kovin mieltä ylentävää. Mutta tosiasia on se, että talouspolitiikan taivaalta sataa jo tulta ja rakeita. Tuomiopäivän pasuunoiden soitto vain tuntuu menevän vasemmistohallitukselta täysin ohi.

Hallituksen alkutaival on mennyt populistisista vaalilupauksista peruutellessa, ja hyvä niin. Koska Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa vappusatasiin ja pikavippipolitiikkaan.

Onko Eurooppa muinaisen Rooman tiellä?

Keksin noin 10 yhtäläisyyttä nykyajan Euroopan ja muinaisen Rooman aikakaudelta.

  1. Demokratiavaje ja plutokratia
  2. Halpatyövoima ja palkattomat työntekijät
  3. Työttömyys ja kallis työn hinta
  4. Kattava sosiaaliturva: ”leipää ja sirkushuveja”
  5. Suuri julkinen sektori, korkea verotus
  6. Löysä rahapolitiikka ja alhaiset korot
  7. Nousevat asuntojen hinnat
  8. Alhainen syntyvyys
  9. Moraalikato ja merkityksettömyys
  10. Maanviljelijät tekevät itsemurhia / jättävät maansa

Seuraavaksi: konkurssi.

Työtön voi tienata jopa yli 1600 €/kk menettämättä päivärahoja!

Suomessa poliittiset päättäjät etsivät vimmalla keinoja parantaa työllisyyttä. Kannustinloukkuja on pyritty purkamaan, jotta työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Tämä on erittäin järkevää politiikkaa, jotta Suomi saavuttaa nykyistä korkeamman työllisyysasteen ja hyvinvointipalvelut pystytään turvaamaan.

 

Julkisuudessa on ollut paljon puhetta työttömyysturvaa saavan mahdollisuudesta ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että tämä vaikuttaa työmarkkinatuen tai peruspäivärahan määrään, joka on tällä hetkellä 696,60 euroa/kk. Nettona 557 euroa.

Tärkeinta asiaa ei mainittu hallitussopimuksessa

 

Se tärkein asia on tietenkin se, että työikäisen väestön määrän väheneminen pitäisi pysäyttää, ja mielummin saada ainakin loivasti nousemaan

Tuoko Rinteen hallitus ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille?

Antti Rinteen hallitus aikoo jatkaa Sipilän hallituksen työtä ansiosidonnaisen työttömyysturvan hallinnoinnin uudistamiseksi. Se tarkoittaisi nykyisten puoli vuosisataa vanhojen ja liki muuttumattomina pysyneiden ammattiliittojen työttömyyskassojen ajan päättymistä. Aika näyttää, riittääkö Keskustan niskaote Rinteestä ja SDP:stä viemästä uudistuksen todeksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä