*

Anette Karlsson Aidosti Kiinnostunut

Kaikki blogit puheenaiheesta kulutus

Yli 64 vuotiaiden kulutusmenot kasvussa, eikä ihme

kulutus, Tulonjako

Muunmuassa YLE uutisoi otsikon mukaisesti Tilastokeskuksen julkistusta. Tilastopäällikkö Tarja Hatakka pitää tuloksia yllätyksellisinä. Ei tuo nyt niiiin yllätys pitäisi olla, jos katsoo viikko aiemmin julkaistua Tulonjaon kokonaistilastoa ja vertailee vuosia 2012 ja 2016 ikäryhmittäin. Toki eläkeläisten kulutus on edelleen keskimäärin pienempää kuin (työssäkäyvillä) työikäisillä, minkä nyt ei pitäisi olla yllätys.

Unohtunut syntytieto

Kalevalaisessa perinteessämme on mielenkiintoinen käsite, synnyt. Syntytiedolla tarkoitetaan ajattelua, jossa jonkin asian alkuperä tunnetaan mahdollisimman tarkasti sen syvimpiä juuria myöten. Syntytiedon käsitettä on kehittänyt erityisesti filosofi Tere Vadeń .

Kun elämäntapa perustui vuodenkiertoon ja luonnonantimiin, resurssien rajallisuus sekä paikallisen luonnon ja ihmisten välinen kohtalonyhteys olivat itsestäänselviä asioita. Perustarpeet, kuten ruoka ja vaatetus, hankittiin omavaraisesti, joten elämäntavan perusta oli yhteisön ymmärrettävissä.

Valtion velkaantuminen ei lisää yksityisiä säästöjä

Usein toisteltu ja perätön väittämä, valtion velkaantuminen lisää yksityisen sektorin säästöjä, pohjaa virheelliseen näkemykseen. Väittämän esittäjät perustelevat uskomuksensa. Kuluttajat ymmärtävät valtion velkaantumisen olevan vain lykättyä veronmaksua ja valmistautuvat maksamaan kohoavia veroja säästämällä verorahat.

Lomaraha ei ole harmiton rakenne

Hallitus on aikeissa viedä lomarahat osaksi lainsäädäntöä, mikä potentiaalisesti voisi tuoda lomarahat myös työpaikoille, joissa sitä ei ennestään ole ollut. Ilmeisesti tämän olisi kuitenkin tarkoitus onnistua niin, ettei työpaikkojen palkkakustannukset kasvaisi. Pohjimmiltaanhan lomaraha on vain yksi, hieman outo osa palkkaa, eikä se sellaisenaan juuri vaikuta työnantajan tai työntekijän asemaan. Kokonaisuudessaan uskoisin sen kuitenkin olevan suomalaiselle yhteiskunnalle haitallinen käytäntö.

Sosiaalisia perusteluja ei kannata aina verhota markkinatalousargumentteihin

Olen havainnut, että on varsin yleistä, että jotakin poliittista agendaa ajetaan tahallaan muulla kuin todellisella perusteellaan. Aikaisemmissa kirjoituksissani on ollut tällaisista paljon esimerkkejä, tyypillisenä analysointimenetelmänä eturyhmien tunnistaminen. Edellisen kirjoitukseni esimerkki koski keskustaoikeistolaista koulutuspolkujen järjestämistapaa tai -tavoitetta.

Deflaatiopeikko öljyn kimpussa

Rahan arvon nouseminen, deflaatio, tuo talouden kauhea peikko, jota monet niin täällä Puheenvuoron blogeissa kuin ministeriöiden työhuoneissakin pelkäävät. Tuo hirviö, joka on kuulemma vaarassa tuhota koko euroalueen talouden, kun kukaan ei enää kuluta. Ihmiset lakkaavat syömästä ja lämmittämästä kotejaan, koska huomenna saa ruokaa ja lämpöä halvemmalla. Auton ostoa ja etelänmatkaa lykätään ikuisuuteen, koska sitten ne saa ilmaiseksi. Talous ei kasva, vaan suorastaan luhistuu.

Hehkulamppuhuijaus & tuotteiden suunniteltu vanheneminen

Ilmiö nimeltä suunniteltu vanheneminen on nyky-yhteiskuntamme rakenteellisten ongelmien ytimessä: jotkut tuotteet, kuten alla olevassa dokumentissa esitelty hehkulamppu, ovat kysynnän varmistamiseksi suunniteltuja kestämään vain tietyn ajan.

Tulevaisuus, joka ei perustu talouskasvulle

Nykypäivän hallitseva ajattelutapa korostaa jatkuvaa talouskasvua. Työn tuottavuutta on lisättävä, työuria pidennettävä ja julkisia palveluita karsittava. J.M. Keynes arveli vuonna 1930, että sadan vuoden päästä “taloudellinen ongelma” olisi ratkaistu, ainakin kehittyneissä maissa. Talouskasvu on ollut nopeampaa, kuin mitä Keynes arveli ja silti “taloudellinen ongelma” on yhä keskipisteenä. Materiaalinen niukkuus on takana, mutta emme näytä tulevan toimeen ilman jatkuvaa talouskasvua.

Vääristynyt kuva kaupallisuudesta

Kaiken herravihan, Cheekin ja mielikuvamainonnan keskellä suomalaisten kuva kaupallisuudesta on vääristynyt. Suomalaiset suhtautuvat paheksuvasti myyntiin silloin kun se on suoraa ja rehellistä, mutta hyväksyvät sen mukisematta kun se on salakavalaa. Vääntynyt mielikuva kaupallisuudesta vaikuttaa yhteiskuntaamme monin tavoin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä