Anette Karlsson Aidosti Kiinnostunut

Kaikki blogit puheenaiheesta Murha

Erään murhan anatomia – eli miten henkikirjoittaja Raidasta lähti henki 1926

Erään murhan anatomia – eli miten henkikirjoittaja Raidasta lähti henki 1926

*

Johdanto

Henkilöt, jotka tapaus liittänyt tämän seikan piiriin, ammatittain:

Kruununvouti,

maaherra,

henkikirjoittaja,

nimismies,

ent. poliisi,

kansakoulunopettaja,

torpan asukkaita,

torpanpoika,

kauppias,

lääkäri,

sanomalehdentoimittaja, joka kirjoitti jutun.

*

*

Henkikirjoittaja Raidan murha.

Kansainvälisten suhteiden pimeää puolta: murhat ja ihmiskaappaukset

Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Saska Saarikoski ehti ensin: hänen kolumninsa Hesarissa 18.10.2018 sisälsi aika lailla samanlaisen näkemyksen kuin omani asiasta, josta tässä kirjoitan. Olen havainnut saman aikaisemminkin; kun jokin asia tai ilmiö on ”ilmassa”, siihen tartutaan monelta taholta samanaikaisesti.

Miten suojella ihmishenkiä rikoslainsäädännöllisesti?

Useat lehdet uutisoivat poliisin ottaneen kiinni useista tapoista tuomitun, mutta nyt vapaana olleen Michael Penttilän sunnuntaina Siltamäessä. Toistaiseksi poliisin vahvistamattoman mutta lehdessä pyörineen tiedon mukaan kyseessä on ollut epäilty murha Penttilän omassa asunnossa. Penttilä pääsi vapauteen vuonna 2017 kärsittyään edellisen tuomionsa. Penttilän rikoshistoria on vertaansa vailla Suomen oikeushistoriassa. Alibin mukaan FBI on lisäksi tituleerannut häntä Suomen ainoana sarjamurhaajana. Kyseinen termi on kiistanalainen, sillä murhasta häntä ei ole tuomittu kertaakaan.

Turun puukotus ei ehkä olekaan terroristinen teko

Turussa jokin aika sitten tapahtunutta kahden ihmisen kuolemaan ja kahdeksan ihmisen haavoittumiseen johtanutta puukotusta on tutkittu terroristisena tekona. Poliisi on ottanut asiaa tutkiessa kiinni useita henkilöitä jotka ovat olleet pidätettyinä eripituisia aikoja. Viimeinenkin on nyt jo vapautettu eikä heistä ketään epäillä osallisuudesta Turun puukotustapaukseen.

Turun tapaus: vieläkö pitää olla järkyttynyt?

Pidän itsenä melko tunteikkaana ja empaattisena ihmisenä. En kuitenkaan kokenut Turun tapausta järkyttävänä. En siis noista puukotuksista järkyttynyt.

Erään sivistyssanakirjaja mukaan järkyttyminen tarkoittaa: kokea äkillinen, voimakas yllätyksenpelon, inhon tai muu kielteinen tunne

ILO:n 106. yleiskokous (osa 9)

Guatemala – C87 ammatillinen Järjestäytymisvapaus ja ammatillisen järjestäytymisoikeuden suojelu

Kunniamurhat Suomessa sallitaan toistaiseksi

Suomessa tehdään muutama ns. kunniamurha joka vuosi. Asiasta on kirjoittanut ainakin Olli Porra blogissaan jota blogia minä olen liiankin ahkerasti kommentoinut. Vähän vastaavaa asiaa sivusin hiljattain kun kirjoitin väkivaltaisen käyttäytymisen sallittavuudesta.

KANSAN OIKEUSTAJU?

Myönnän: minuakaan ei järkytä

Olen televisioajan ihminen. Koko elämäni ajan olen voinut nähdä kuvia maapallolla tapahtuvista raakuuksista. Pystyn välittömästi palauttamaan mieleeni kuvaa 60-luvulta asti uutisoiduista murhista ja massamurhista. Olen oppinut todellisuutta.

Moni varmaan ajattelee, että sydämetöntä. Mutta se ettei järkyty tai millään lailla ylläty, ei merkitse sitä, että ei tuntisi empatiaa läheisensä menettäneitä ihmisiä kohtaan. Tunnen. 

Maailma on tällainen. Enkä tunne olevani kovinkaan kyyninen.

 

"She made a difference"

Murha, Jo Cox

Vaikka Jo Cox oli vähän toisella puolella politiikassa kuin minä, ja vaikka hän olikin suhteellisen nuori politiikassa,  hänen työtään täytyy ihailla. Hän on ollut  innoituksena tuhansille pikkutytöille Britanniassa.  Jo Cox meni ensimmäisenä suvustaan yliopistoon opiskelemaan, oli mukana avustusjärjestössä , ja päätyi lopulta parlamentin jäseneksi. Sielläkin hän niitti kunniaa.  Cox oli pidetty Yorkshireläinen tyttö(lassie), jolla oli jalat maassa. Hän oli myös vaimo ja äiti.

Tragediaa tunnistamaton kansa kuolee oman käden kautta

Haluaisin muistuttaa, millä tavalla maailman luonteeseen kuuluva epäreiluus ilmenee. Nimittäin itsemurha on huomattavasti yleisempi kuolinsyy kuin murha. Vuonna 2013 Suomessa henkirikoksen uhriksi joutui 79 ihmistä, kun taas itsemurhia todettiin 887 kpl - mikä ei sekään ole historiallisesti korkea luku, vaikka liian korkea onkin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä