Anette Karlsson Aidosti Kiinnostunut

Kaikki blogit puheenaiheesta Jalkaväkimiinat

Tehokas reserviläisarmeija

Oheinen otsikko kuvaa iskulauseen oloisesti ajatuksiani puolustusvoimiemme tarvittavasta olemuksesta. Otsikko on päinvastainen kenraalikuntamme ajatuksille, joiden voi ajatella tavoittelevan ammattiarmeijaa, jonka osastot ovat käytettävissä kansainvälisissä operaatioissa muiden länsimaiden joukkojen kanssa.

Tältä kenraaliemme ajatuksen ainakin mielestäni näyttävät. Eräs selkeä havainto on armeijan johdon reserviläisiin kohdistuva väheksyntä. Tämä näkyy vaikkapa kertausharjoitusten vähyytenä ja reserville varatun toimintakelpoisen kaluston hävittämisenä.

Ottawan sopimus - jalkaväkimiinat

Ottawan sopimus oli puheenaiheena presidentinvaalien aikaan. Miksei kansalaisaloite ole saanut allekirjoituksia täyteen, kun aihe oli mielestäni hyvin esillä mediassa vaalien aikaan ja kannattajiakin ilmeisesti löytyi.

 

Eikö perussuomalaiset voi nostaa kansalaisaloitetta esille, kun aloitteen tekijä on kokoomuslainen Eero Lehti?

 

Kansalaisaloite, Kansalaisaloite jalkaväkimiinojen palauttamiseksi: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2954

 

Jussi Niinistö oikealla asialla

Suomi ratifioi Ottawan miinasopimuksen vuonna 2012 ja sitoutui hävittämään miinat vuoden 2016 loppuun mennessä. Tiettävästi miinat ovat jo nyt hävitetty lähes kaikki.

Sitoutuminen miinasopimukseen oli yksi Suomen huonoimmista päätöksistä vuosikymmeniin.  Niitten korvaamineen on kallista ja äärimmäisen vaikeaa. Korvaamiseen puolustusvoimille osoitettu määräraha ei tule riittämään, jos korvaavilla järjestelmillä tavoitteena on samankaltainen suoja- ja pelotevaikutus kuin miinoilla oli.

Miinat raivattava puolustuspoliittisen keskustelun tieltä

Perussuomalaiset ovat vaatineet kovaan ääneen ja varsin populistisesti jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista ja kokoomus on ilmoittanut hyväksyvänsä vaatimuksen, vaikkei se aiokaan asiaa aktiivisesti edistää.

Jalkaväkimiinat takaisin?

Jalkaväkimiinojen kieltäminen on yksi typerimmistä päätöksistä, jonka tasavallan hallitus ja eduskunta ovat viime vuosina toimeenpanneet. Ei pelkästään typerä päätös, vaan myös edesvastuuton, sillä päätöksen seurauksena maamme puolustuskyky vaarantui.

Nyt piti oikein hieraista silmiäni, kun luin nuorten kokoomuslaisten kannanoton. He vaativat jalkaväkimiinoja takaisin! Juuri äsken nuoret ja vanhemmat kokoomusedustajat eduskunnassa olivat niitä hävittämässä. Muistan hyvin, kuinka kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen korosti miinoista luopumisen tärkeyttä.

Jalkaväkimiinat

Jalkaväkimiinat

 

”...millään muilla mailla

kuin Suomella se ei oo riskiä vailla”

 

Jalkaväkimiinat eivät ole korvattavissa

Kokoomusnuorten vaatimus, että jalkaväkimiinat kieltävä Ottawan sopimus on irtisanottava, on erittäin kannatettava.

Tämän 1980-luvun rauhanliikkeen aikaansaaman aivopesun seuraukset näemme nykyisen hallituksemme (ja Kokoomuksen) päätöksissä, joilla maanpuolustuksemme perustaa romutetaan tehokkuudella, mihin edes 1980-luvun rauhanliike ei pystynyt.

Jalkaväkimiinat palautettava ja kodinturvajoukot perustettava

Suomen ja Euroopan turvallisuuspoliittinen ympäristö on muutoksessa. Venäjän voimapoliittinen paluu asettaa Euroopan puolustuskeskustelun uuteen asetelmaan. Suomessa puolustusbudjetti on nykyhallituksen aikana ajettu alas ja puolustusvoimat ovat joutuneet poikkeuksellisen säästökuurin kohteeksi samaan aikaan kun puolustusvoimauudistus etenee. Säästötoimet ovat aiheuttaneet reservin kertausharjoitusvuorokausien radikaalin putoamisen, äärimmäisen tärkeiden puolustusmateriaalihankintojen siirtymisen, sekä varuskuntaverkoston karsimisen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä