Anette Karlsson Aidosti Kiinnostunut

Stop moraalittomalle voitontavoittelulle

Sosiaali- ja terveysuudistus on kiistatta ollut yksi tämän hallituskauden kuumista perunoista. Matkan varrella on tehty useita muutoksia. Nyt kausi lähenee loppuaan ja mammuttiprojektilla on kiire. Ongelmakohtia on monia. Erityinen huoli kohdistuu viime viikolla esille tulleisiin epäkohtiin vanhusten hoivapalveluissa. Alan ammattilaiset ovat pitkään tuoneet ongelmia esille, mutta viesti on mennyt kuuroille korville.

Hallituksen kaavailemassa sote-uudistuksessa toimintoja siirrettäisiin entistä enemmän yksityisten terveysjättien vastuulle. Valvonta on rakennettaisiin yritysten sisäisen valvonnan varaan - vaikka olemme nähneet, että se ei toimi. Paperilla asiat näyttävät olevan kunnossa, mutta todellisuus on toinen - haamuhoitajia pyörii listoilla ja sijaisia ei oteta tai saada. Maakunta- ja sote-uudistuksessa on iso valuvika. Maakunnat eivät voi itse päättää, kuinka paljon ne ulkoistavat palveluitaan, vaan valinnanvapauslaissa on useita pykäliä, joissa maakuntia pakotetaan tarjoamaan yksityisten yritysten palveluja. Kyseessä on miljardien bisnes terveysjäteille ja hoivayrityksille. Nämä yritykset tekevät jo tällä hetkellä huimaa voittoa ihmisten terveydellä ja hyvinvoinnilla - Esperi Care-pomo tienasi parissa vuodessa yli kuusi miljoonaa euroa. Samaan aikaan yrityksen hoivakodeissa asuvat vanhukset joutuivat elämään epäinhimillisissä oloissa. Se on moraalitonta.

Osakeyhtiön ensisijainen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Julkisen vallan tehtävä on toinen, perustuslain mukaan sen on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Samoilla linjoilla ovat myös lääkärit, joiden eettisessä ohjeessa todetaan, että lääkärin velvollisuutena on ylläpitää ja edistää terveyttä, ehkäistä ja hoitaa potilaidensa sairauksia sekä lievittää heidän kärsimyksiään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen selvityksen mukaan valtaosa suomalaisista haluaa, että palvelut rahoitetaan verovaroin. Tarvitaan lainsäädäntö, joka asettaa sote-sektorin voitontavoittelulle rajat. Suomessa tarvitaan hoitotakuu - lupaus siitä, että kiireettömissä tapauksissa pääsee lääkäriin viikossa. Lisäksi vanhustenhoidon hoitajamitoitus on kirjattava lakiin. Päätöksentekoon tarvitaan enemmän sydäntä!

Anette Karlsson

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Samuli Karjalainen

Minun käsittääkseni terveydenhuollossa ei ole olemassa moraalista voitontavoittelua. Lakisääteinen työn laatua vastaava palkka henkilökunnalle on asia erikseen. Yritystukia nauttivat yksityiset eivät todella ole yksityisiä. Julkisen puolen alihankinnat yksityisillä ovat sitä vastenmielisintä valtiokapitalismia. Kenenkään kärsimyksillä ei tulisi rahastaa edes pieniä voittoja omiin taskuihin.

Pekka Pylkkönen

"Päätöksentekoon tarvitaan enemmän sydäntä!"

Joo. Fluidin virtauksen ylläpitoon tarkoitetun elimen käyttäminen päätöksenteossa on valitettavan yleistä ja siitä pääosa politiikan aiheuttamista ongelmista johtuukin. Tosin demareilla myös munuaiset ovat tässä suosittuja.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Julkisen vallan tehtävä on toinen, perustuslain mukaan sen on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.
---

Julkinen valta, kunnat ja valtio, on valitettavasti myös tulleet ahneeksi, eli tavoittelevat omaa etua minkä ehtii.

Syynähän on sama talousoppiajattelu, eli jokaisen toiminnon on tuotettava omat menonsa ja kun toiminto on muutettu liikelaitokseksi, sen on tuotettava voittoa kunnan tai valtion kassaan. Nythän suunta on ollut jo pitkään että liikelaitostetaan, yms.

Tämä voitontavoittelu näkyy kautta kunta-valtiosektorin talousajattelun
- palveluissa
- maanvuokrauksessa
- verotuksessa
- jne

Periaatteessa koko talous-systeemi-ajattelu perustuu nykyisin kautta linjan siihen että jollakin rahamäärällä on jotakin tehtävä ja sen on tuotettava voittoa tai kunnan kassaan enemmän tuloa kuin menoa.

Taitaa olla vain poliisi, palokunta, armeija ja syyttäjälaitos, jotka vielä on tämän talousajattelun ulkopuolella, sekä poliittiset päättäjät?

Kai se on osin vain myös tasa-arvokysymys suuressa kaavassa,,että oli mikä systeemi tahansa,,järjestelmän pitäisi olla reilu ja tasa-arvoinen ja mahdollistaa työtä tekevälle riittävä ansiotason.

Mutta jostakin kumman syystä tuntuu että sellainen toiminta joka ei tuota voittoa, vaan toimii omillaan ja elättää tekiijänsä,,se ei riittäisi nykyään talousoppineille ja rahanpyörittäjille,,,,mistäköhän se johtuu?

Toimituksen poiminnat