Anette Karlsson Aidosti Kiinnostunut

Suomi tarvitsee vanhusasiavaltuutetun

Tutkimusten mukaan Suomi on hyvä maa vanheta. Monen ikäihmisen kokemukset, kotihoidon hätähuudot ja omaisten huolet kertovat kuitenkin toisenlaista tarinaa. Kotihoidon piirissä olevat vanhukset ovat entistä sairaampia ja huonokuntoisempia. Muistisairaudet yhdistettynä muihin sairauksiin aiheuttaa sen, että hoidosta tulee entistä työläämpää. Alkuvuodesta saimme lukea surullisia uutisia kotiinsa menehtyneestä ikäihmisestä, jonka kuoleman epäillään tapahtuneen kotihoidon laiminlyönnin johdosta.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vanhustenhoidon yksiköissä henkilöstö on huolissaan siitä, ettei ehdi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi. Kotihoidossa jopa puolet työntekijöistä koki, ettei ehdi tekemään työtä kunnolla tai että joutuu ottamaan vastaan tehtäviä ilman riittäviä resursseja. Tästä huolimatta sitovia hoitajamitoituksia ei ole useista yrityksistä huolimatta saatu kirjattua lainsäädäntöön. Mitoituksista puhuminen vuodesta toiseen kuvaa sitä epätoivon tilaa, joka vanhustenhoidon piirissä vallitsee.

Kotihoito on viimeisten vuosien aikana otettu erityistarkkailuun useassa kunnassa. Laiminlyöntejä ja ongelmia ilmenee jatkuvasti. Tilanne on kestämätön. Suomeen tarvitaan valtakunnallinen ikäihmisten puolestapuhuja - vanhusasiavaltuutettu - joka puolustaa ikäihmisten asemaa yhteiskunnassa. Valitettavasti nykyhallitus ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei halua viedä asiaa eteenpäin. Ministeri perustelee asiaa sillä, että nykylainsäädäntö varmistaa riittävät välineet ikääntyneiden etujen ja oikeuksien toteutumiseksi. Todellisuudessa asia ei ole niin, sillä mikään nykyisistä velvoitteista ei kata vanhusasiavaltuutetun tehtävää, joka sisältäisi muun muassa lainsäädännön ja yhteiskunnallisen päätöksenteon vaikutusten arviointia ikäihmisten ja heidän hyvinvointinsa näkökulmasta. Suomessa on jo nyt olemassa tärkeää työtä tekevä lapsiasiavaltuutettu. Toivottavasti seuraavan hallituskauden aikana Suomeen saadaan myös vanhusasiavaltuutettu.

Anette Karlsson

 

Kirjoitus löytyy myös nettisivuiltani: http://www.anettekarlsson.fi/2018/01/suomi-tarvitsee-vanhusasiavaltuutetun.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ehdottomasti tarvitaan myös veronmaksajainasianvaltuutettu jonka tehtävänä olisi vahtia ettei veronmaksajilta kerätä kohtuuttomasti veroja eikä niitä kuluteta tehottomasti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos se kuvitteellinen veronmaksajavaltuutettu pystyisi oikeasti pitämään huolta siitä, että verovaroja ei kuluteta tehottomasti, ensitöikseen hän varmasti putsaisi hallinnosta nämä yhden asian valtuutetut toimistoineen.

Poliitikolle pitäisi varmaan saada aikaan sääntö, jonka mukaan minkään ongelman ratkaisuksi ei saa esittää uusien byrokratioiden luontia eikä kieltolakieja. Se pakottaisi heidät vähän miettimään asioita, ennenkuin heittävät näitä rutiinonomaisia esityksiä "palkataan valtuutettu ja sille toimisto" tai "kielletään se lailla". Olen nimittäin sen verran optimisti, että uskon, että ainakin osa heistä todella pystyisi kehittämään jotakin hyödyllistäkin, jos oikein yrittäisivät.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Laillisen eutanasian me tarvitsemme.
Yhteiskunnan rahat menevät miljonääreille.
Joka toinen päivä jo nyt vanhus tekee itsemurhan.

Pekka Iiskonmaki

''Suomi tarvitsee vanhusasiavaltuutetun''

Ei tarvitse.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vanhukset jäälautalle, kuten eskimokultuurissa aikoinaan. On vain tämä saatanan ilmastonmuutos ja jäälautat vähissä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Taasko joku säilöntävirka sivuraiteelle ajautuneelle poliitikolle?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Joka kunnassa on 20 vanhusasianvaltuutettua ja vähemmän niitä vanhustyötekijöitä !

Demareilla on sitten hauska piirre luoda noita huoltojoukkojen johtajia lisää - viis sitten siitä, jos suksi ei luista tai latu on huollolle kelpaamaton.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olen samaa mieltä kanssasi. Aluksi vanhusasiavaltuutettu voisi luoda tähän "Aidosti palkitsevaan aktiivimalliin" toimivan konseptin:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Viethän, Anette, aloitetta eteenpäin! :)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kun ihminen kuolee Suomessa nälkään on jotain pahasti pielessä liekkö suurin vika noissa johtoportaanpomoissa jotka sanoo ei saa käyttää kun vartti yhdelle .
Jos katsottas sekin puoli tarkemmin terv tepivaari

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Joo, ei valtion talous kestä nyt valitettavasti enää uusia virkoja, jotka eivät tuota kuin kantoja.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2890

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No ensin poistetaan pääministeri presidentti voi tehdä sen turhat työt sivu toimena ja nekin tulis hoidettua paremmin kun nyt terv tepivaari

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Suomi ei tarvitse yhtään lisää ministeriöitä, lautakuntia, virastoja tai valtuutettuja. Suomi tarvitsee toisista ihmisistä välittämistä. Empatiaa. Vähemmän juhlapuheita.

Käyttäjän KimmoRinta-Pollari kuva
Kimmo Rinta-Pollari

Suomi tarvitsee ennemminkin vastuuntuntoisia omaisia ja yksityisiä edunvalvojia huolehtimaan omasta lähimmäisestä. Ei kuplassa eläviä virkaihmisiä jotka ovat vieraantuneet elämästä. https://hikipedia.info/wiki/SDP#SDP:n_poliittinen_...
Pitäis muiluttaa rajalle koko porukka!

Harri Ikonen

Tälläkin kertaa täällä puhutaan järkeä lähes yhdellä suulla, paitsi alitteen kirjoittaja. Demareiden kuoppa vain syvenee tällaisesta tyypillisestä byrokratian lisäys/äänenkalastelu yrityksestä.
Ei jatkoon eikä seuraavaan hallitukseen!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Älkää arvostelko Anettea liian ankarasti. Hän on eteenpäin pyrkivä fiksu nuori eikä ole vielä törmännyt elämän realiteetteihin.

Tällaisella nuorella on politiikan saralla kaksi mahdollisuutta, liittyä joko kokoomukseen tai demareihin. Ihanteelliset liittyvät muualle vaikka siellä ei ole tarjolla hyviä paikkoja.

Toimituksen poiminnat