Anette Karlsson Aidosti Kiinnostunut

Päätöksenteko on rikki

Jokin on vialla, kun valtiovarainministeri valehtelee eduskunnalle ja kansalle. Jokin on vialla, kun kansa heittää juomia ministerin päälle. Jokin on vialla, kun hallitus tekee päätöksiä huonolla valmistelulla ja ilman vaikuttavuusarvioita. Jokin on vialla, kun yksi päätös toisensa jälkeen perutaan. Tämän hallituskauden aikana on todettava, että päätöksenteko on rikki.

Onko moraali, rehellisyys ja faktoihin pohjautuva päätöksenteko heitetty romukoppaan? Siltä vaikuttaa, kun pääministeri kiirehtii antamaan täyden tukensa ministereiden valehtelulle ja veroparatiisiyhtiössä toimimiselle. Näyttää siltä, että valta sai Keskustan kelkan kääntymään. Hallitusohjelmaa lukiessani näin, että Suomella on edessä kylmät neljä vuotta. Syksyn aikana on selvinnyt, ettei edessä ole vain kylmät neljä vuotta vaan myös sekavat neljä vuotta.

Kummastelen suuresti sitä, että oppositiossa Keskusta peräänkuulutti äänekkäästi toimia harmaan talouden kitkemiseksi. Silloin puolue arvioi, että harmaan talouden torjunta tuottaisi valtiolle peräti 600 miljoonan lisätulot. Ääni muuttui kellossa vallankahvassa - nyt keskustalainen pääministeri toimii systemaattisesti sen puolesta, että verokikkailijat voivat piilottaa rahansa ja ettei harmaan talouden torjuntaa jatkettaisi.

Sosialidemokraatit ovat puolestaan määrätietoisesti vastustaneet veronkiertoa ja pyrkineet kehittämään toimia joilla harmaata taloutta voidaan torjua. Työ aloitettiin jo edellisessä hallituksessa, jolloin muun muassa valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ei tukenut hallintarekisterihanketta. Silloin, kuten nytkin, oli selvää, että hallintarekisteri lisäisi verokikkailijoiden mahdollisuuksia piilottaa varansa verottajalta, mikä puolestaan edistäisi harmaata taloutta. Opposition ja kansalaisten painostuksen lopputuloksena hallitus ilmoitti peruvansa päätöksen harmaan talouden torjumisen lopettamisesta. Myös päätös varojen piilotus mahdollisuuksien parantamisesta, eli hallintarekisterihanke, jonka edistäminen oli Stubbille niin tärkeä, että hän valehteli asian edistämiseksi, peruttiin.

Olen iloinen, että hallitus on perunut monia hullunkurisia päätöksiä. Samalla olen pettynyt, että sellaisia päätöksiä alunpitäen tehtiin, ilman kunnollista valmistelutyötä. Ennen kaikkea olen hämmentynyt, kykeneekö tämä hallitus tekemään päätöksiä? Uskoni siihen, että tämä hallitus kykenisi nostamaan Suomen jaloilleen on täysin kadonnut. Edessä on pettymysten täyteiset kylmät ja sekavat neljä vuotta.


Anette Karlsson

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Eero Mattila

Eikö se ollut valtiovarainministeri tällä kertaa joka valehteli?
- Päätösten perumisessa ja lakien huonossa valmistelussa jatketaan vain aikaisempien hallitusten esimerkkiä... ihan vaan muistin virkistämiseksi. Mutta tokihan on selvää, että huonoja lakeja ei pitäisi tehdä. Miksi niitä siis tulee? Keitä ne on ne virkamiehet, jotka kovalla palkalla näitä paskalakeja valmistelee?

Käyttäjän AnetteKarlsson kuva
Anette Karlsson

Kiitos viestistä, ajattelu/kirjoitusvirhe. Nyt korjattu.

Harmillisesti tuntuu siltä, että virkamiesvalmistelukin ollut melko huteraa. Toivottavasti asiantuntijoita eri aloilta aletaan kuulemaan ja sen pohjalta tekemään päätöksiä. Hallintarekisteriasiassa monet viralliset tahot, kuten poliisi ja verohallinto vastustivat hanketta, silti ministeri edisti asiaa suurella innolla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nykyisin valmistelu on kai lähinnä lobbausta suurella rahalla.

Toimituksen poiminnat